Lajme dhe Lajmerim

08/06/2016
Të rinjtë flasin

Fituesit e Konkursit Artistik “Mendo NaturAL” u shpallën të dielën më datë 5 Qershor, gjatë ceremonisë përmbyllëse të Festivalit të Filmit Mjedisor, EFFA16. Të rinjtë shprehën mendimin e tyre mbi lidhjen mes njeriut dhe natyrës, duke parë disbalancën dhe dëmin e madh ndaj mjedisit. Shumica e punimeve apelojnë për veprime të menjëhershme sensibilizuese që ndryshojnë sjelljen njerëzore ndaj mjedisit.

Në Ditën Ndërkombëtare të Mjedisit, e cila festohet në 5 qershor Caterina Carugati drejtuese e projektit NaturAL dhe Ervin Shehaj drejtor ekzekutiv i shoqatës “Green Line Albania” shpallën fituesit e konkursit. “Synimi ynë ishte rritja e ndërgjegjësimit mbi rëndësinë e ruajtjes së biodiversitetit mes brezave të rinj” – tha Carugati, duke theksuar nevojën për më shumë vëmendje të publikut dhe medias në mbrojtjen e mjedisit në Shqipëri. Pjesëmarrja e shumë artistëve të rinj ishte një risi positive e konkursit dhe një indikator i mendimit të të rinjve që duhet vlerësuar.

Në adresë të konkursit “Mendo NaturAL”, organizuar nga projekti NaturAL në bashkëpunim me shoqatën Green Line Albania dhe mbështetjen e Agjensisë Kombëtare të Zonave të Mbrojtura, u dorëzuan mbi 120 vizatime nga e gjithë Shqipëria. Punimet më të mira të përzgjedhura nga juria u ekspozuar prej datës 30 maj – 4 qershor në mjediset e Qendrës Multifunksionale TEN dhe iu nënshtruan procesit të votimit nga publiku.  Ditën e dielë pikturat u ekspozuan tek Reja, falë mbështetjes së Agjensisë së Parqeve dhe Rekreacionit në Bashkinë e Tiranës.

Fituesit e konkursit janë:

Çmimi i parë

  • ‘Prerja e pemës’ nga Nikolina Bode
  • ‘Dy realitete' nga Adem Dervishi

Çmimi i dytë

  • ‘Druvari' nga Anxhela Sotiri Skualifikohet pasi pasi punimi i përket artistit të njohur shqiptar Agim Sulaj
  • ‘Shkrirja e planetit' nga Ardit Istrefi

Çmimi i tretë

  • ‘Pa Natyrën’ nga Kristina Xhuti
  • 'Meditimi i majmunit per thatësirën' nga Sonja Syla

Vizitoni galerinë e fotove për të parë punimet fituese.


Lajmet e fundit

01/05/2019

Llogara-Karaburun-Orikum-Mali Çika – Një model për rrjetin Natura 2000 në Shqipëri

Gjatë procesit të integrimit në Bashkimin Evropian, vendet që aspirojnë anëtarësimin si Shqipëria, duhet të bëjnë pjesë të legjislacionit të tyre kombëtar kërkesat e Direktivave të Zogjve dhe Habitateve, 2 direktivat themelore të Rrjetit Natura 2000. Ky proces ka nisur në Shqipëri nga projekti NaturAl përmes takimeve konsultative dhe worshopeve me...

Lexo më shumë


17/04/2019

Publikohet Atlasi - Lakuriqët e Natës të Shqipërisë

Me mbështetjen e projektit të finanuar nga BE-ja NaturAl dhe nën udhëheqjen e Philippe Théou, rejnxhërsat dhe ekspertët e Administratave Rajonale të Zonave të Mbrojtura monitoruan llojet e lakuriqëve që ekzistojnë në zonat e mbrojtura për vite me radhë, për ti njohur më mirë dhe për të menaxhuar më mirë habitatet e tyre. Atlasi i ri i publikuar:...

Lexo më shumë


17/04/2019

DREJT RREJTIT NATURA 2000 NE SHQIPËRI

Natura 2000 është dokumenti themelor i politikave të BE-së për natyrën – rrjeti më i madh i zonave të mbrojtura në botë. Në Shqipëri rrejti kombëtar i zonave të mbrojtura mbulon 18% të sipërfaqes së territorit. Edhe pse në një rritje të qëndrueshme, sistemi Shqiptar i zonave të mbrojtura përballet me sfida të shumta dhe...

Lexo më shumë


25/03/2019

Qendra e Vizitorëve në Malin e Dajtit – një tjetër gurthemeli për Zonat e Mbrojtura të Shqipërisë

Një qendër e re vizitorësh mikpret turistët në “Ballkonin Natyror të Tiranës”, një nga destinacionet më të preferuara për këdo që viziton Tiranën, kryeqytetin e Shqipërisë. “Ruajtja e burimeve natyrore dhe rritja e ndërgjegjësimit mbi biodiversitetin e Shqipërisë është thelbësore për zhvillimin e një modeli dhe kulture...

Lexo më shumë


25/01/2019

Promovojmë bashkëjetesën e banorëve me natyrën dhe zhvillimin e turizmit me mbrojtjen e natyrëës

Qendra e rinovuar e vizitorëve në Parkun Kombëtar të Llogarasë hap dyert sot për të mikpritur turistët dhe të apasionuarit pas natyrës. Investimi i Bashkimit Evropian në Shqipëri përmes projektit NaturAL “Forcimi i Kapaciteteve kombëtare në mbrojtjen e natyrës - përgatitja për rrjetin Natura 2000” e ka transformuar Qendrën e Vizitorëve në...

Lexo më shumë


16/01/2019

#AlbanianWetlands Konkurs fotografie

Ky konkurs organizohet përmes faqes së projektit NaturAL në Facebook (@NaturaAlbania) nga data 16 deri 27 janar 2019. Bëhuni pjesë e këtij konkursi dhe postoni një foto nga Shqipëria në Facebook një prej kategorive: 1. Shpendët e ujit, 2. Ligatinat, 3. Rreziqet që kërcënojnë ligatinat. Bëjini tag #AlbanianWetlands, #KeepWetlands dhe #IWP019 dhe @NaturaAlbania të...

Lexo më shumë


NaturAL

IPA 2013 - Natura 2000 dhe Zonat e Mbojtura
Torre Drin, Kati i 5-të
Tiranë, Shqipëri
Tel: +35542240880/1/2/3
info@natura.al