Lajme dhe Lajmerim

22/05/2016
Liqeni i Shkodrës si Burim i Jetës

Të ardhurat kryesore për komunitetin që jeton rreth Liqenit të Shkodrës sigurohen kryesisht nga bujqësia, blegtoria dhe turizmi. Peshkimi gjithashtu siguron të ardhura për banorët e fshatrave përeth liqenit. Projekti NaturAL feston Ditën Ndërkombëtare të Diversitetit Biologjik në Liqenin e Shkodrës, i shpallur Rezervat Natyror, duke ftuar komunitetin vendas ti bashkohet festimeve nën moton Liqeni i Shkodrës si Burim i Jetës, në kuadër të çeljes së Festivalit të Filmit Mjedisor në Shqipëri.

Administrata e Zonave të Mbrojtura në Shkodër në bashkëpunim me bashkinë e qytetit, shoqatat mjedisore vendore, të mbështetura nga Projekti NaturAL do të përfshijnë përmes aktiviteteve të shumta fëmijë, të rinj e familjarë që të kontribuojnë në mbrojtjen dhe ruajtjen e biodiversitetit në vendin tonë. “Çdonjëri prej nesh duhet të bëhet më i përgjejshëm dhe të respektojë mjedisin, pasi ai siguron mbijetesën tonë” – tha Drejtuesja e Projektit NaturAL Caterina Carugati.

Përgjatë rrugës së Shirokës, në një atmosferë festive, janë vendosur stenda për fëmijë duke i dhënë më shumë ngjyra biodiversitetit të zonës. Për të rinjtë do të prezantohen modelet për mbrojtjen e biodiversitetit realizuar nga nxënësit e shkollave të Velipojës dhe stenda për adoleshentet dhe të rriturit ku ata do të diskutojnë dhe gjenerojnë ide për mbrojtjen e biodiversitetit. OJF-të vendase do të prezantojnë aktivitetin e tyre për mbrojtjen e mjedisit dhe përdorimin e qëndrueshëm të burimeve. Disa shoqata do të ofrojnë ture biçikletash përgjatë Bregut të Liqenit si dhe do të prezantohen inisiativat vendase, turet e varkave dhe shëtitjeve që ofrohen përgjatë Rezervatit Natyror të Menaxhuar të Liqenit të Shkodrës .

Këto aktivitete synojnë promovimin e rëndësisë së Liqenit të Shkodrës si Rezervat i Natyror i Menaxhuar dhe rritjen e ndërgjegjësimit mbi rolin thelbësor që luajnë zonat e mbrojtura në sigurimin e shërbimeve të ekosistemeve siç është sigurimi i ushqimit të shëndetshëm.

“Duke ndalur humbjen e biodiversitetit ne investojmë tek njerëzit, mirëqënia dhe jetesa e tyre. Biodiversiteti është baza për jetën dhe shërbimet e domosdoshme që sigurohen nga ekosistemet. Kjo fuqizon jetesën e popullatës dhe zhvillimin e qëndrueshëm në të gjitha fushat, duke përfshirë sektorët e ekonomisë si bujqësia, peshkimi, pyjet e turizmi. Këtë vit duam të rrisim ndërgjegjësimin në lidhjen midis zonave të mbrojtura dhe vlerave të një natyre të shëndetshme për një zhvillim të balancuar “ – tha Carugati.


Lajmet e fundit

01/05/2019

Llogara-Karaburun-Orikum-Mali Çika – Një model për rrjetin Natura 2000 në Shqipëri

Gjatë procesit të integrimit në Bashkimin Evropian, vendet që aspirojnë anëtarësimin si Shqipëria, duhet të bëjnë pjesë të legjislacionit të tyre kombëtar kërkesat e Direktivave të Zogjve dhe Habitateve, 2 direktivat themelore të Rrjetit Natura 2000. Ky proces ka nisur në Shqipëri nga projekti NaturAl përmes takimeve konsultative dhe worshopeve me...

Lexo më shumë


17/04/2019

Publikohet Atlasi - Lakuriqët e Natës të Shqipërisë

Me mbështetjen e projektit të finanuar nga BE-ja NaturAl dhe nën udhëheqjen e Philippe Théou, rejnxhërsat dhe ekspertët e Administratave Rajonale të Zonave të Mbrojtura monitoruan llojet e lakuriqëve që ekzistojnë në zonat e mbrojtura për vite me radhë, për ti njohur më mirë dhe për të menaxhuar më mirë habitatet e tyre. Atlasi i ri i publikuar:...

Lexo më shumë


17/04/2019

DREJT RREJTIT NATURA 2000 NE SHQIPËRI

Natura 2000 është dokumenti themelor i politikave të BE-së për natyrën – rrjeti më i madh i zonave të mbrojtura në botë. Në Shqipëri rrejti kombëtar i zonave të mbrojtura mbulon 18% të sipërfaqes së territorit. Edhe pse në një rritje të qëndrueshme, sistemi Shqiptar i zonave të mbrojtura përballet me sfida të shumta dhe...

Lexo më shumë


25/03/2019

Qendra e Vizitorëve në Malin e Dajtit – një tjetër gurthemeli për Zonat e Mbrojtura të Shqipërisë

Një qendër e re vizitorësh mikpret turistët në “Ballkonin Natyror të Tiranës”, një nga destinacionet më të preferuara për këdo që viziton Tiranën, kryeqytetin e Shqipërisë. “Ruajtja e burimeve natyrore dhe rritja e ndërgjegjësimit mbi biodiversitetin e Shqipërisë është thelbësore për zhvillimin e një modeli dhe kulture...

Lexo më shumë


25/01/2019

Promovojmë bashkëjetesën e banorëve me natyrën dhe zhvillimin e turizmit me mbrojtjen e natyrëës

Qendra e rinovuar e vizitorëve në Parkun Kombëtar të Llogarasë hap dyert sot për të mikpritur turistët dhe të apasionuarit pas natyrës. Investimi i Bashkimit Evropian në Shqipëri përmes projektit NaturAL “Forcimi i Kapaciteteve kombëtare në mbrojtjen e natyrës - përgatitja për rrjetin Natura 2000” e ka transformuar Qendrën e Vizitorëve në...

Lexo më shumë


16/01/2019

#AlbanianWetlands Konkurs fotografie

Ky konkurs organizohet përmes faqes së projektit NaturAL në Facebook (@NaturaAlbania) nga data 16 deri 27 janar 2019. Bëhuni pjesë e këtij konkursi dhe postoni një foto nga Shqipëria në Facebook një prej kategorive: 1. Shpendët e ujit, 2. Ligatinat, 3. Rreziqet që kërcënojnë ligatinat. Bëjini tag #AlbanianWetlands, #KeepWetlands dhe #IWP019 dhe @NaturaAlbania të...

Lexo më shumë


NaturAL

IPA 2013 - Natura 2000 dhe Zonat e Mbojtura
Torre Drin, Kati i 5-të
Tiranë, Shqipëri
Tel: +35542240880/1/2/3
info@natura.al