Lajme dhe Lajmerim

10/01/2019
Identifikojmë zonat pjesë e rrjetit Natura 2000

Ekipet e shkencëtarëve dhe ekspertëve kanë nisur punën për identifikimin e zonave Natura 2000 në Shqipëri, duke aplikuar metodat ekologjike me pjesëmarrje. Qasja dhe rezultatet u prezantuan mes aktorëve kryesorë gjatë verës së vitit 2018 në Parkun Kombëtar të Llogarasë, në serinë e parë të workshopeve të realizuara.  

Zonat pjesë e rrjetit Natura 2000 janë përzgjedhur në mënyrë shkencore. Hapi i parë për çdo vend anëtar të Bashkimit Evropian është identifikimi i zonave të rëndësishme për speciet dhe habitatet në territoret e tyre që janë pjesë e listës së Zonave të propozuara me Interes për komunitetin (pSCI). Prof. Tommaso Sitzia dhe Vito Emanuele prezantuan procesin gjatë workshopit dhe ndanë rezultatet e punës së ekspertëve që identifikuan pSCI në Karaburun – Llogara - Mali i Çikës, në kuadër të projektit NaturAL.

Prof. Petrit Hoda dhe Michele De Sanctis shpjeguan metodologjinë dhe rezultatet paraprake në lidhje me shpërndarjen e habitateve të bimëve dhe specieve me interes për komunitetin duke përmbledhur në një listë prej 19 zonash të rëndësishme të parapërzgjedhura.

Philippe Theou dhe Erald Xeka informuan të pranishmit rreth 125 lloje kafshësh të parapërzgjedhura për të njëjtën zonë, 62 prej të cilave të listuara në Direktivën e Zogjve dhe Habitateve dhe të tjerat me nivel të lartë sa i takon rëndësisë për ruajtjen e tyre. Ekspertët e shfrytëzuan këtë mundësi për të prezantuar speciet kryesore, rëndësinë e tyre dhe rreziqet me të cilët përballen.

Me qëllimin për të identifikuar një seri masash për mbrojtjen e tyre, ekspertët dhe personat përgjegjës nga komuniteti vendas caktuan vlerat natyrore në hartë si dhe rreziqet që i kërcënojnë përmes ushtrimeve me pjesëmarrje. Puna e ekspertëve dhe shkencëtarëve do të vazhdojë dhe pjesëmarrja e komunitetit vendas konsiderohet shumë e rëndësishme për suksesin e këtij procesi.

Për të parë fotot e aktivitetit vizitoni Galleria.


Lajmet e fundit

01/05/2019

Llogara-Karaburun-Orikum-Mali Çika – Një model për rrjetin Natura 2000 në Shqipëri

Gjatë procesit të integrimit në Bashkimin Evropian, vendet që aspirojnë anëtarësimin si Shqipëria, duhet të bëjnë pjesë të legjislacionit të tyre kombëtar kërkesat e Direktivave të Zogjve dhe Habitateve, 2 direktivat themelore të Rrjetit Natura 2000. Ky proces ka nisur në Shqipëri nga projekti NaturAl përmes takimeve konsultative dhe worshopeve me...

Lexo më shumë


17/04/2019

Publikohet Atlasi - Lakuriqët e Natës të Shqipërisë

Me mbështetjen e projektit të finanuar nga BE-ja NaturAl dhe nën udhëheqjen e Philippe Théou, rejnxhërsat dhe ekspertët e Administratave Rajonale të Zonave të Mbrojtura monitoruan llojet e lakuriqëve që ekzistojnë në zonat e mbrojtura për vite me radhë, për ti njohur më mirë dhe për të menaxhuar më mirë habitatet e tyre. Atlasi i ri i publikuar:...

Lexo më shumë


17/04/2019

DREJT RREJTIT NATURA 2000 NE SHQIPËRI

Natura 2000 është dokumenti themelor i politikave të BE-së për natyrën – rrjeti më i madh i zonave të mbrojtura në botë. Në Shqipëri rrejti kombëtar i zonave të mbrojtura mbulon 18% të sipërfaqes së territorit. Edhe pse në një rritje të qëndrueshme, sistemi Shqiptar i zonave të mbrojtura përballet me sfida të shumta dhe...

Lexo më shumë


25/03/2019

Qendra e Vizitorëve në Malin e Dajtit – një tjetër gurthemeli për Zonat e Mbrojtura të Shqipërisë

Një qendër e re vizitorësh mikpret turistët në “Ballkonin Natyror të Tiranës”, një nga destinacionet më të preferuara për këdo që viziton Tiranën, kryeqytetin e Shqipërisë. “Ruajtja e burimeve natyrore dhe rritja e ndërgjegjësimit mbi biodiversitetin e Shqipërisë është thelbësore për zhvillimin e një modeli dhe kulture...

Lexo më shumë


25/01/2019

Promovojmë bashkëjetesën e banorëve me natyrën dhe zhvillimin e turizmit me mbrojtjen e natyrëës

Qendra e rinovuar e vizitorëve në Parkun Kombëtar të Llogarasë hap dyert sot për të mikpritur turistët dhe të apasionuarit pas natyrës. Investimi i Bashkimit Evropian në Shqipëri përmes projektit NaturAL “Forcimi i Kapaciteteve kombëtare në mbrojtjen e natyrës - përgatitja për rrjetin Natura 2000” e ka transformuar Qendrën e Vizitorëve në...

Lexo më shumë


16/01/2019

#AlbanianWetlands Konkurs fotografie

Ky konkurs organizohet përmes faqes së projektit NaturAL në Facebook (@NaturaAlbania) nga data 16 deri 27 janar 2019. Bëhuni pjesë e këtij konkursi dhe postoni një foto nga Shqipëria në Facebook një prej kategorive: 1. Shpendët e ujit, 2. Ligatinat, 3. Rreziqet që kërcënojnë ligatinat. Bëjini tag #AlbanianWetlands, #KeepWetlands dhe #IWP019 dhe @NaturaAlbania të...

Lexo më shumë


NaturAL

IPA 2013 - Natura 2000 dhe Zonat e Mbojtura
Torre Drin, Kati i 5-të
Tiranë, Shqipëri
Tel: +35542240880/1/2/3
info@natura.al