Lajme dhe Lajmerim

25/01/2019
Promovojmë bashkëjetesën e banorëve me natyrën dhe zhvillimin e turizmit me mbrojtjen e natyrëës

Qendra e rinovuar e vizitorëve në Parkun Kombëtar të Llogarasë hap dyert sot për të mikpritur turistët dhe të apasionuarit pas natyrës. Investimi i Bashkimit Evropian në Shqipëri përmes projektit NaturAL “Forcimi i Kapaciteteve kombëtare në mbrojtjen e natyrës - përgatitja për rrjetin Natura 2000” e ka transformuar Qendrën e Vizitorëve në një pikë inovative referimi që ofron informacion mbi ekosistemin natyror dhe menaxhimin e tij përmes administratës së parkut.

Ceremonia e inagurimit bashkoi Kreun e Delegacionit të Bashkimit Evropian në Shqipëri, Ambasadorin Luigi Soreca, Ministrin e Turizmit dhe Mjedisit Z. Blendi Klosi, zyrtarë të lartë dhe përfaqësues të Agjencisë Italiane për Zhvillim dhe Bashkëpunim, AKZM-së, bashkisë Vlorë, komunitetit të donatorëve shoqërisë civile dhe medias për të theksuar rëndësinë e turizmit të natyrës që mbështet mbrojtjen e natyrës dhe zhvillimin e qëndrueshëm të zonës.

“Ky investim është pjesë e përpjekjeve të BE-së EU për promovimin e turizmit të qëndrueshëm dhe të bazuar në natyrë në Shqipëri" – tha Ambasadori Soreca. “Investim spektakolar në Parkun Kombëtar të Llogarasë, qendër e re për turistët me standarde europiane” – tha ministri Klosi teksa falenderoi Bashkimin Evropian për mbështetjen.

Qendra e vizitorëve është konceptuar si një mjedis edukimi mjedisor që u shërben jo vetëm ekspertëve të mjedisit dhe atyre që studiojnë natyrën, por edhe shkollave përreth duke u ofruar vizitorëve një qasje gjithëpërfshirëse të zonës së mbrojtur. Rëndësia mjedisore e parkut përshkruhet përmes paneleve grafike tredimensionalë, të fokusohen tek sistemet e pyjeve dhe kullotave karakteristike të zonës. “Shtëpia e Bletës” është një ekspozitë e e jashtme që ofron informacion mbi rëndësinë ekologjike të pjalmimit.   

Qendra do të shërbejë gjithshtu edhe për forcimin e bashkëpunimit mes parkut dhe komunitetit vendas duke promovuar kulturën e zonës prodhimet dhe traditat e saj.

Përgjatë viteve të fundit projekti NaturAl ka mbështetur AKZM-në në hedhjen e hapave të rëndësishmë për të përmirësuar trashëgiminë natyrore të Shqipërisë, duke bashkëpunuar me Administratat Rajonale të Zonave të Mbrojtura dhe shoqatave në nivel kombëtar e ndërkombëtar.

Parku Kombëtar i Llogarasë është një ndër 10 Zonat e Mbrojtura, ku janë dedikuar për këtë qëllim fondet e projektit. Mbështetja e përgjithshmë e projektit për AdZM-në Vlorë (përfshi investimet në infrastrukturë, mjete e pajisje, trajnime dhe forcim kapacitetesh, mbështetje për komunitetin dhe fushata ndërgjegjësimi) kap vlerën e rreth 300,000.00 EURO. 

Për të parë fotot e aktivitetit vizitoni Galleria.


Lajmet e fundit

01/05/2019

Llogara-Karaburun-Orikum-Mali Çika – Një model për rrjetin Natura 2000 në Shqipëri

Gjatë procesit të integrimit në Bashkimin Evropian, vendet që aspirojnë anëtarësimin si Shqipëria, duhet të bëjnë pjesë të legjislacionit të tyre kombëtar kërkesat e Direktivave të Zogjve dhe Habitateve, 2 direktivat themelore të Rrjetit Natura 2000. Ky proces ka nisur në Shqipëri nga projekti NaturAl përmes takimeve konsultative dhe worshopeve me...

Lexo më shumë


17/04/2019

Publikohet Atlasi - Lakuriqët e Natës të Shqipërisë

Me mbështetjen e projektit të finanuar nga BE-ja NaturAl dhe nën udhëheqjen e Philippe Théou, rejnxhërsat dhe ekspertët e Administratave Rajonale të Zonave të Mbrojtura monitoruan llojet e lakuriqëve që ekzistojnë në zonat e mbrojtura për vite me radhë, për ti njohur më mirë dhe për të menaxhuar më mirë habitatet e tyre. Atlasi i ri i publikuar:...

Lexo më shumë


17/04/2019

DREJT RREJTIT NATURA 2000 NE SHQIPËRI

Natura 2000 është dokumenti themelor i politikave të BE-së për natyrën – rrjeti më i madh i zonave të mbrojtura në botë. Në Shqipëri rrejti kombëtar i zonave të mbrojtura mbulon 18% të sipërfaqes së territorit. Edhe pse në një rritje të qëndrueshme, sistemi Shqiptar i zonave të mbrojtura përballet me sfida të shumta dhe...

Lexo më shumë


25/03/2019

Qendra e Vizitorëve në Malin e Dajtit – një tjetër gurthemeli për Zonat e Mbrojtura të Shqipërisë

Një qendër e re vizitorësh mikpret turistët në “Ballkonin Natyror të Tiranës”, një nga destinacionet më të preferuara për këdo që viziton Tiranën, kryeqytetin e Shqipërisë. “Ruajtja e burimeve natyrore dhe rritja e ndërgjegjësimit mbi biodiversitetin e Shqipërisë është thelbësore për zhvillimin e një modeli dhe kulture...

Lexo më shumë


16/01/2019

#AlbanianWetlands Konkurs fotografie

Ky konkurs organizohet përmes faqes së projektit NaturAL në Facebook (@NaturaAlbania) nga data 16 deri 27 janar 2019. Bëhuni pjesë e këtij konkursi dhe postoni një foto nga Shqipëria në Facebook një prej kategorive: 1. Shpendët e ujit, 2. Ligatinat, 3. Rreziqet që kërcënojnë ligatinat. Bëjini tag #AlbanianWetlands, #KeepWetlands dhe #IWP019 dhe @NaturaAlbania të...

Lexo më shumë


10/01/2019

Identifikojmë zonat pjesë e rrjetit Natura 2000

Ekipet e shkencëtarëve dhe ekspertëve kanë nisur punën për identifikimin e zonave Natura 2000 në Shqipëri, duke aplikuar metodat ekologjike me pjesëmarrje. Qasja dhe rezultatet u prezantuan mes aktorëve kryesorë gjatë verës së vitit 2018 në Parkun Kombëtar të Llogarasë, në serinë e parë të workshopeve të realizuara.   Zonat pjesë e rrjetit...

Lexo më shumë


NaturAL

IPA 2013 - Natura 2000 dhe Zonat e Mbojtura
Torre Drin, Kati i 5-të
Tiranë, Shqipëri
Tel: +35542240880/1/2/3
info@natura.al