Lajme dhe Lajmerim

16/01/2019
#AlbanianWetlands Konkurs fotografie

Ky konkurs organizohet përmes faqes së projektit NaturAL në Facebook (@NaturaAlbania) nga data 16 deri 27 janar 2019.

Bëhuni pjesë e këtij konkursi dhe postoni një foto nga Shqipëria në Facebook një prej kategorive: 1. Shpendët e ujit, 2. Ligatinat, 3. Rreziqet që kërcënojnë ligatinat.

Bëjini tag #AlbanianWetlands, #KeepWetlands dhe #IWP019 dhe @NaturaAlbania të shoqëruar me një përshkrim të shkurtër. Na tregoni pse ligatinat janë të rëndësishme? Pse duhet të kujdesemi për ligatinat dhe shpendet që jetojnë në to? Cfarë i kërcënon ato?

Një juri e përbërë nga përfaqësues të institucioneve ndërkombëtare dhe kombëtare si dhe përfaqësues të shoqërisë civile do të përzgjedhë 3 fotot më të mira.

Vlerësimi:  

Juria do të marë parasysh:

Kreativitetin – ne po kërkojmë qasje interesante dhe kreative

Përmbajtjen – na tregoni se ju kujdeseni për ligatinat dhe shpendët që jetojnë në to

Kompozicionin – ne do të vlerësojmë edhe aspektin estetik të fotos

Cmimet

Fituesit do të shpallen më 2 shkurt, ditën ndërkombëtare të ligatinave. 3 fotot e përzgjedhura do të fitojnë:

1. Udhëzuesi i plotë i Shpendëve Evropianë: Lars Svensson, Peter J. Grant, Killian Mullarney, Dan Zetterström, David A. Christie (Collins edition)

2. Udhëzuesi i Shpendëve të Shqipërisë: Dr. Stoyan Nikolov, Mirjan Topi   

3. Shëtitje me udhërrëfyes dhe varkë në Parkun Kombëtar Divjakë-Karavasta National Park ose Parkun Natyror Kunë-Vain-Tale

Vizita në Parkun Kombëtar Divjakë-Karavasta përfshin 2 persona dhe zgjat 1 orë shëtitje me varkë dhe 1 orë shëtitje me bicikletë.

Vizita në Parkun Natyror Kunë-Vain-Tale përfshin 3 persona dhe zgjat 1 orë shëtitje me varkë

Kriteret:

Kriteret bashkangjitur lidhen me konkursin #AlbanianWetlands. Duke marë pjesë në këtë konkurs kandidati pranon kriteret dhe kushtet e konkursit.

Konkursi fotografik #AlbanianWetlands organizohet nga projekti "NaturAL” (Forcimi i Kapaciteteve kombëtare në mbrojtjen e Natyrës - përgatitja për rrjetin Natura 2000). Projekti synon të ndalojë humbjet e biodiversitetit në Shqipëri përmes përmirësimit të menaxhimit të zonave të mbrojtura dhe duke hedhur bazat për zbatimin e Rrjetit Evropian Natura 2000. Projekti bashkëfinancohet nga Bashkimi Evropian dhe zbatohet nga Agjencia Italiane për Zhvillim dhe Bashkëpunim (AICS), Unioni Ndërkombëtar për Mbrojtjen e Natyrës (IUCN) dhe Shoqata Italiane Botanike (SBI).

Ligatinat janë thesaret tona kombëtare, shpendët e ujit në mbarë botën e dinë fare mirë këtë gjë. Ekosistemi në ligatina na mbështet përmes shumë mënyrave, duke na mbrojtur nga përmbytjet e stuhitë, duke mbajtur të sigurta brigjet tona dhe duke pastruar ujin. Ligatinat funksionojnë si rezervuare të biodiversitetit dhe ofrojnë për vizitorët dhe komunitetin vendas mundësi për turizëëm dhe rekreacion.

Shpendët e ujit janë pjesë e ekosistemit të ligatinave. Prezenca e tyre, numrat dhe trendet në vend na tregojnë rreth cilësisë së ligatinave.  Shpendet e ujit lidhin ligatinat dhe njerëzit përtej kulturave dhe kufijve. Censusi Ndërkombëtar i Shpendëve të ujit (IWC) është një program monitorimi që zhvillohet në 143 vende për të mbledhur informacion dhe numëruar shpendët. Këtë vit ai u zhvillua në Shqipëri në 12-13 janar nën drejtimin e Agjencisë Kombëtare të Zonave të Mbrojtura (AKZM) dhe Ministrisë së Turismit dhe Mjedisit me mbështjetjen e projektit të BE-së NaturAL.

Në Shqipëri çdo partner luan një rol të rëndësishëm – AKZM mbron ligatinat, orintologët profesionistë ofrojë të dhënat mbi popullsinë e shpendëve të ujit për Ministrinë e Turizmit dhe Mjedisit që monitoron statusin e ligatinave dhe projekti NaturAL që ofron mbështetje edhe në aspektin financiar.

Për më shumë informacion rreth ligatinave dhe mbrojtjes së tyre vizitoni:

https://www.wetlands.org/  

https://www.wetlands.org/our-approach/healthy-wetland-nature/international-waterbird-census/

https://www.ramsar.org/sites/default/files/documents/library/services_00_e.pdf

 


Shkarko: Kriteret_e_konkursit.pdf

Lajmet e fundit

01/05/2019

Llogara-Karaburun-Orikum-Mali Çika – Një model për rrjetin Natura 2000 në Shqipëri

Gjatë procesit të integrimit në Bashkimin Evropian, vendet që aspirojnë anëtarësimin si Shqipëria, duhet të bëjnë pjesë të legjislacionit të tyre kombëtar kërkesat e Direktivave të Zogjve dhe Habitateve, 2 direktivat themelore të Rrjetit Natura 2000. Ky proces ka nisur në Shqipëri nga projekti NaturAl përmes takimeve konsultative dhe worshopeve me...

Lexo më shumë


17/04/2019

Publikohet Atlasi - Lakuriqët e Natës të Shqipërisë

Me mbështetjen e projektit të finanuar nga BE-ja NaturAl dhe nën udhëheqjen e Philippe Théou, rejnxhërsat dhe ekspertët e Administratave Rajonale të Zonave të Mbrojtura monitoruan llojet e lakuriqëve që ekzistojnë në zonat e mbrojtura për vite me radhë, për ti njohur më mirë dhe për të menaxhuar më mirë habitatet e tyre. Atlasi i ri i publikuar:...

Lexo më shumë


17/04/2019

DREJT RREJTIT NATURA 2000 NE SHQIPËRI

Natura 2000 është dokumenti themelor i politikave të BE-së për natyrën – rrjeti më i madh i zonave të mbrojtura në botë. Në Shqipëri rrejti kombëtar i zonave të mbrojtura mbulon 18% të sipërfaqes së territorit. Edhe pse në një rritje të qëndrueshme, sistemi Shqiptar i zonave të mbrojtura përballet me sfida të shumta dhe...

Lexo më shumë


25/03/2019

Qendra e Vizitorëve në Malin e Dajtit – një tjetër gurthemeli për Zonat e Mbrojtura të Shqipërisë

Një qendër e re vizitorësh mikpret turistët në “Ballkonin Natyror të Tiranës”, një nga destinacionet më të preferuara për këdo që viziton Tiranën, kryeqytetin e Shqipërisë. “Ruajtja e burimeve natyrore dhe rritja e ndërgjegjësimit mbi biodiversitetin e Shqipërisë është thelbësore për zhvillimin e një modeli dhe kulture...

Lexo më shumë


25/01/2019

Promovojmë bashkëjetesën e banorëve me natyrën dhe zhvillimin e turizmit me mbrojtjen e natyrëës

Qendra e rinovuar e vizitorëve në Parkun Kombëtar të Llogarasë hap dyert sot për të mikpritur turistët dhe të apasionuarit pas natyrës. Investimi i Bashkimit Evropian në Shqipëri përmes projektit NaturAL “Forcimi i Kapaciteteve kombëtare në mbrojtjen e natyrës - përgatitja për rrjetin Natura 2000” e ka transformuar Qendrën e Vizitorëve në...

Lexo më shumë


10/01/2019

Identifikojmë zonat pjesë e rrjetit Natura 2000

Ekipet e shkencëtarëve dhe ekspertëve kanë nisur punën për identifikimin e zonave Natura 2000 në Shqipëri, duke aplikuar metodat ekologjike me pjesëmarrje. Qasja dhe rezultatet u prezantuan mes aktorëve kryesorë gjatë verës së vitit 2018 në Parkun Kombëtar të Llogarasë, në serinë e parë të workshopeve të realizuara.   Zonat pjesë e rrjetit...

Lexo më shumë


NaturAL

IPA 2013 - Natura 2000 dhe Zonat e Mbojtura
Torre Drin, Kati i 5-të
Tiranë, Shqipëri
Tel: +35542240880/1/2/3
info@natura.al