Lajme dhe Lajmerim

31/07/2018
SHQIPËRIA I BASHKOHET FESTIMEVE NË DITËN BOTËRORE TË RANGERS-AVE

Dita Botërore e Rangers-ave 2018 u festua më 31 korrik në një aktivitet të veçantë të organizuar në Parkun e Madh të Liqenit të Tiranës, me pjesëmarrjen e rangers-ave dhe homologëve të tyre nga shoqatat e Zvicrës dhe Kroacisë, stafit të Agjencisë Kombëtare të Zonave të Mbrojtura me mbështetjen e projektit NaturAl.

Rangers-at shqiptarë, mbrojtësit e zonave të mbrojtura të vendit, festuan në këtë ditë fitoren e tyre të parë që u njoftua nga Ministri i Turizmit dhe Mjedisit Z. Blendi Klosi gjatë fjalës së tij përshëndetëse. “Fituam betejën e parë në mbrojtje të natyrës. Gjykata administrative shqiptare vendosi në favorin tonë, duke anulluar kontratën për ndërtimin e 2 hidrocentraleve në kanionet e Osumit, duke mbrojtur trashëgiminë e madhe natyrorë të kësaj zone”,-tha Ministri Klosi.

AI vlerësoi përpjekjet e Rangers-ave në mbrojtjen dhe ruajtjen e trashëgimisë sonë të përbashkët natyrore dhe lartësoi rolin e tyre të jashtëzakonshëm në rritjen e ndërgjegjësimit për mbrojtjen e natyrës mes qytetarëve.

Aktiviteti kremtoi gjithashtu zbatimin e programit të parë në Shqipëri Rangers-at e rinj që u mbështet nga projekti NaturAl. Vetëm gjatë këtij viti, 109 të rinj iu bashkuan këtij programi, duke shërbyer si multiplikatorë të punës së rangers-ave. Stafi i Administratës Rajonale të Zonave të Mbrojtura ndau eksperiencat e tyre nga zbatimi i këtij programi duke synuar të rrisë ndërgjegjësimin mes gjeneratave të reja edukimin e brezave të ardhshëm të mbrojtjes së mjedisit dhe bukurive të natyrës shqiptare. Në fund të këtij aktiviteti Ministri Klosi dorëzoi certifikatat për rangers-at e rinj të cilët përfunduan me sukses këtë program.

Gjatë diskutimeve Z.Genci Kacori, kryetar i shoqatës kombëtare të parqeve të Shqipërisë prezantoi arritjet gjatë vitit të parë të krijimit të shoqatës dhe sfidat që shtrohen përpara, duke u përqëndruar në rritjen e kapaciteteve të rangers-ave përmes programeve të trajnimitme homologët evropianë.

Z. Niklas Gӧth nga shoqata zvicerane e rangers-ave dhe z. Branko Štivić nga shoqata kroate ndanë eksperiencat e tyre mbi punën e rangers-ave dhe nevojën për të forcuar më shumë statusin e tyre. Të gjithë të pranishmit mbajtën një minutë heshtje për të përkujtuar rangers-at anembanë botës që kanë paguar çmimin më të lartë, humbjen e jetës, duke mbrojtur natyrën.

Për të parë fotot e aktivitetit vizitoni Galleria.


Lajmet e fundit

01/05/2019

Llogara-Karaburun-Orikum-Mali Çika – Një model për rrjetin Natura 2000 në Shqipëri

Gjatë procesit të integrimit në Bashkimin Evropian, vendet që aspirojnë anëtarësimin si Shqipëria, duhet të bëjnë pjesë të legjislacionit të tyre kombëtar kërkesat e Direktivave të Zogjve dhe Habitateve, 2 direktivat themelore të Rrjetit Natura 2000. Ky proces ka nisur në Shqipëri nga projekti NaturAl përmes takimeve konsultative dhe worshopeve me...

Lexo më shumë


17/04/2019

Publikohet Atlasi - Lakuriqët e Natës të Shqipërisë

Me mbështetjen e projektit të finanuar nga BE-ja NaturAl dhe nën udhëheqjen e Philippe Théou, rejnxhërsat dhe ekspertët e Administratave Rajonale të Zonave të Mbrojtura monitoruan llojet e lakuriqëve që ekzistojnë në zonat e mbrojtura për vite me radhë, për ti njohur më mirë dhe për të menaxhuar më mirë habitatet e tyre. Atlasi i ri i publikuar:...

Lexo më shumë


17/04/2019

DREJT RREJTIT NATURA 2000 NE SHQIPËRI

Natura 2000 është dokumenti themelor i politikave të BE-së për natyrën – rrjeti më i madh i zonave të mbrojtura në botë. Në Shqipëri rrejti kombëtar i zonave të mbrojtura mbulon 18% të sipërfaqes së territorit. Edhe pse në një rritje të qëndrueshme, sistemi Shqiptar i zonave të mbrojtura përballet me sfida të shumta dhe...

Lexo më shumë


25/03/2019

Qendra e Vizitorëve në Malin e Dajtit – një tjetër gurthemeli për Zonat e Mbrojtura të Shqipërisë

Një qendër e re vizitorësh mikpret turistët në “Ballkonin Natyror të Tiranës”, një nga destinacionet më të preferuara për këdo që viziton Tiranën, kryeqytetin e Shqipërisë. “Ruajtja e burimeve natyrore dhe rritja e ndërgjegjësimit mbi biodiversitetin e Shqipërisë është thelbësore për zhvillimin e një modeli dhe kulture...

Lexo më shumë


25/01/2019

Promovojmë bashkëjetesën e banorëve me natyrën dhe zhvillimin e turizmit me mbrojtjen e natyrëës

Qendra e rinovuar e vizitorëve në Parkun Kombëtar të Llogarasë hap dyert sot për të mikpritur turistët dhe të apasionuarit pas natyrës. Investimi i Bashkimit Evropian në Shqipëri përmes projektit NaturAL “Forcimi i Kapaciteteve kombëtare në mbrojtjen e natyrës - përgatitja për rrjetin Natura 2000” e ka transformuar Qendrën e Vizitorëve në...

Lexo më shumë


16/01/2019

#AlbanianWetlands Konkurs fotografie

Ky konkurs organizohet përmes faqes së projektit NaturAL në Facebook (@NaturaAlbania) nga data 16 deri 27 janar 2019. Bëhuni pjesë e këtij konkursi dhe postoni një foto nga Shqipëria në Facebook një prej kategorive: 1. Shpendët e ujit, 2. Ligatinat, 3. Rreziqet që kërcënojnë ligatinat. Bëjini tag #AlbanianWetlands, #KeepWetlands dhe #IWP019 dhe @NaturaAlbania të...

Lexo më shumë


NaturAL

IPA 2013 - Natura 2000 dhe Zonat e Mbojtura
Torre Drin, Kati i 5-të
Tiranë, Shqipëri
Tel: +35542240880/1/2/3
info@natura.al