Lajme dhe Lajmerim

18/06/2018
Qendra e re e vizitorëve në Parkun e Divjakës - ftojmë njerësit të shijojnë natyrën

Qendra e re e vizitorëve u inagurua më 18 qershor 2018 në parkun kombëtar Divjakë-Karavasta, duke mirëpritur komunitetin vendas, turistët vendas dhe të huaj, organizaatat e shoqërisë civile, përfaqësues të institucioneve vendore, Agjencisë Kombëtare të Zonave të Mbrojtura, AKZM Delegacionit të BE-së në Shqipëri dhe medias, në një ceremoni zyrtare.

Rërfaqësuesi i Delegacionit të BE-së në Shqipëri i pranishëm në ceremoni. Z. Sylvain Gambert drejtues i seksionit politik, ekonomik dhe informacionit theksoi se përmes projektit NaturAl BE po investon në mbrojtjen, menaxhimin dhe promivimit të zonave të mbrojtura në Shqipëri. Duke vënë theksin tek fakti se është në interesin tonë të mbrojmë burimet natyrore ai u shpreh: “Legjislacioni në fuqi dhe zbatimi i ligjit janë thelbësore. Rejnxhërsat që punojnë këtu do të luajnë një rol kyç në mbrojtjen e natyrës së Divjakës. Kjo qendër e re vizitorësh dhe puna e rejnxhërsave do të kontribuojnë në mbrojtjen e florës dhe faunës së parkut dhe do të luajnë një rol kyç në edukimin e e njerëzve për të respektuar parkun dhe të rrisin ndërgjegjësimin për vlerat e ekosistemit të parkut“, përfundoi Gambert.

Pjesëmarrësit vlerësuan bukuritë natyrore, biodiversitetin dhe ekosistemet e Parkut Kombëtar Divjakë-Karavasta, një destinacion me potencial të lartë turistik që ofron tur me biçikleta, vizita në park të shoqëruara më udhërrëfyes rajnxhërsat e vegjël dhe produkte tipike të zonës. Për prefektin e Fierit Z. Baki Bala qendra e re e vizitorëve është një vlerë e shtuar jo vetëm për parkun, por për të gjithë vendiin.“Kjo qendër do të lidhë vizitorët me natyrën, do të ofrojë informacionet e duhura dhe do të lartësojë respektin për këtë park“, u shpreh ai.

Drejtori i Agjencisë së Zonave të Mbrojtura Z. Zamir Dedej vlerësoi investimin e BE-së përmes projektit NaturAl në këtë qendër dhe theksoi se qëllimet edukuese të saj dhe bashkëpunimi me komunitetin vendor për një menaxhim më efektiv të qendrës do të promovojnë vlerat e parkut.“ Gjatë viteve të fundit projekti ka mbështetur AKZM-në të ndërrmarë hapa të rëndësishëm për mbrojtjen e pasurisë natyrore të vendi, në veçanti duke bashkëpunuar më administratat rajonale të zonave të mbrojtura dhe NGO-ve vendore për të mbrojtur vlerat e Parkut Kombëtar Divjakë – Karavasta“, tha Dedej.

Përveç realizimitt dhe konceptit të ekspozimit të qendrës së vizitorëve dhe pajisjes së saj moderne, projekti NaturAL po punon për realizimin e 2 qendrave të tjera vizitorësh një investim që arrin në 200,000 EUR.  Znj. Caterina Carugati, drejtuese e NaturAl vlerësoi se këto investime synojnë të rrisin ndërgjegjësimin dhe forcimin e marrëdhënieve me komunitetin. “Ky bashkëpunim është thelbësor për  menaxhimin efektiv të zonës dhe kontribuon në kthimin e kapitalit natyror në një burim zhvillimi që do të gjenerojë të ardhura për komunitetin“, përfundoi ajo.

Qendra është e pajisur me 35 panele. Investimi i projektit të financuar nga BE, NaturAL ofron informacione të detajuara mbi ekosistemin unik të parkut Divjaka-Karavasta National Park dhe biodiversitetin e larmishëm. Brenda qendrës ndodhet një kënd i dedikuar për fëmijët ku mund të eksplorojnë florën dhe faunën e parkut. Një dyqan i vogël menaxhuar nga një NGO e zonës ofron suvenire me simbolin e parkut, pelikanin kaçurrel. Divjakë - Karavasta është shtëpia e pelikanit kaçurrel dhe i vetmi vend në Shqipëri ku ai folëzon. Parku është një burim i rëndësishëm për zhvillimin e turizmit të qëndrueshëm dhe aktivitetit ekonomik të zonës.

Për të parë fotot e aktivitetit vizitoni Galleria.


Lajmet e fundit

01/05/2019

Llogara-Karaburun-Orikum-Mali Çika – Një model për rrjetin Natura 2000 në Shqipëri

Gjatë procesit të integrimit në Bashkimin Evropian, vendet që aspirojnë anëtarësimin si Shqipëria, duhet të bëjnë pjesë të legjislacionit të tyre kombëtar kërkesat e Direktivave të Zogjve dhe Habitateve, 2 direktivat themelore të Rrjetit Natura 2000. Ky proces ka nisur në Shqipëri nga projekti NaturAl përmes takimeve konsultative dhe worshopeve me...

Lexo më shumë


17/04/2019

Publikohet Atlasi - Lakuriqët e Natës të Shqipërisë

Me mbështetjen e projektit të finanuar nga BE-ja NaturAl dhe nën udhëheqjen e Philippe Théou, rejnxhërsat dhe ekspertët e Administratave Rajonale të Zonave të Mbrojtura monitoruan llojet e lakuriqëve që ekzistojnë në zonat e mbrojtura për vite me radhë, për ti njohur më mirë dhe për të menaxhuar më mirë habitatet e tyre. Atlasi i ri i publikuar:...

Lexo më shumë


17/04/2019

DREJT RREJTIT NATURA 2000 NE SHQIPËRI

Natura 2000 është dokumenti themelor i politikave të BE-së për natyrën – rrjeti më i madh i zonave të mbrojtura në botë. Në Shqipëri rrejti kombëtar i zonave të mbrojtura mbulon 18% të sipërfaqes së territorit. Edhe pse në një rritje të qëndrueshme, sistemi Shqiptar i zonave të mbrojtura përballet me sfida të shumta dhe...

Lexo më shumë


25/03/2019

Qendra e Vizitorëve në Malin e Dajtit – një tjetër gurthemeli për Zonat e Mbrojtura të Shqipërisë

Një qendër e re vizitorësh mikpret turistët në “Ballkonin Natyror të Tiranës”, një nga destinacionet më të preferuara për këdo që viziton Tiranën, kryeqytetin e Shqipërisë. “Ruajtja e burimeve natyrore dhe rritja e ndërgjegjësimit mbi biodiversitetin e Shqipërisë është thelbësore për zhvillimin e një modeli dhe kulture...

Lexo më shumë


25/01/2019

Promovojmë bashkëjetesën e banorëve me natyrën dhe zhvillimin e turizmit me mbrojtjen e natyrëës

Qendra e rinovuar e vizitorëve në Parkun Kombëtar të Llogarasë hap dyert sot për të mikpritur turistët dhe të apasionuarit pas natyrës. Investimi i Bashkimit Evropian në Shqipëri përmes projektit NaturAL “Forcimi i Kapaciteteve kombëtare në mbrojtjen e natyrës - përgatitja për rrjetin Natura 2000” e ka transformuar Qendrën e Vizitorëve në...

Lexo më shumë


16/01/2019

#AlbanianWetlands Konkurs fotografie

Ky konkurs organizohet përmes faqes së projektit NaturAL në Facebook (@NaturaAlbania) nga data 16 deri 27 janar 2019. Bëhuni pjesë e këtij konkursi dhe postoni një foto nga Shqipëria në Facebook një prej kategorive: 1. Shpendët e ujit, 2. Ligatinat, 3. Rreziqet që kërcënojnë ligatinat. Bëjini tag #AlbanianWetlands, #KeepWetlands dhe #IWP019 dhe @NaturaAlbania të...

Lexo më shumë


NaturAL

IPA 2013 - Natura 2000 dhe Zonat e Mbojtura
Torre Drin, Kati i 5-të
Tiranë, Shqipëri
Tel: +35542240880/1/2/3
info@natura.al