Lajme dhe Lajmerim

21/05/2018
Festojmë Trashëgiminë Natyrore

Maji është muaji i kremtimit të natyrës! Këtë vit Agjencia Kombëtare e Zonave të Mbrojtura (AKZM) feston 10-vjetorin e krijimit të Parkut Kombëtar Shebenik – Jabllanicë, me mbështetjen e projektit të financuar nga BE, NaturAl. Në datat 19 dhe 20 maj 2018 përmes aktiviteteve të shumta kremtojmë pasurinë e madhe natyrore të parkut, që vizitohet nga macja më e madhe e egër e Evropës (Rrëqebulli), Lynx lynx balcanicus.

Parku Kombëtar Shebenik – Jabllanicë është një ndër shembujt e pakët ku përpjekjet e përbashkëta të qeverisë, bashkisë, stafit të agjencisë donatorëve dhe komunitetit vendas krijojnë një model të suksesshëm të shfrytëzimit të burimeve dhe shërbimeve të Parkut në një mënyrë të qëndrueshme.

Ndër aktivitetet kryesore të këtyre festimeve është inaugurimi i katit të 2-të të qendrës së vizitorëve në Fushë – Stude, e realizuar me mbështetjen e projektit NaturAl. “Ne po investojmë në qendrat e vizitorëve në zonat e mbrojtura për të ekspozuar të gjithë vlerat dhe biodiversitetin e pasur të natyrës së jashtëzakonshme të Shqipërisë dhe jetës së egër. Në po mbështesim gjithashtu komunitetin shkencor duke u mundësuar pikat dhe stacionet e trajnimit dhe kërkimeve, duke synuar të rrisim njohuritë rreth biodiversitetin dhe mbajtjen e tij nën kontroll”, u shpreh Caterina Carugati, drejtuesja e projektit NaturAl.

Gjatë këtyre 2 ditëve duke u ndodhur më pranë natyrës dhe komunitetit vendas pjesëmarrësit festuan pasurinë e përbashkët natyrore dhe potencialin e saj të jashtëzakonshëm. Ata u bënë pjesë e guidave të drejtuara nga Rangers-at dhe Junior Rangers-at në shtegun Llangë si dhe shkëmbyen pikpamje dhe informacione rreth biodiversitetit të parkut gjatë orëve edukuese rreth natyrës. Zona e piknikut e krijuar për turistët dhe vizitorët u inagurua përgjatë shtegut të krijuar nga AdZM së bashku me Junior Rangers. Veç ecjeve dhe shëtitjeve me bicikletë të pranishmit shijuan edhe ushqimet tradicionale vendase.

Çdo ditë e këtyre festimeve shpalosi se si bashkëpunimi mes komunitetit, OJF-ve, administratës së zonave të mbrojtura, të rinjve dhe të gjithë aktorët që punojnë për mbrojtjen e natyrës mund të garantojnë jetëgjatësinë e asaj çka është më e rëndësoshme për ne të gjithë. Zonat e mbrojtura kremtojnë natyrën dhe mbrojnë burimet e nevojshme që na sigurojnë shërbimet e ekosistemeve, aq të domosdoshme për mbijetesën tonë. Ato janë pasuria që u përcjellim brezave.

Për më shumë informacion, vizitoni Galerinë.


Lajmet e fundit

01/05/2019

Llogara-Karaburun-Orikum-Mali Çika – Një model për rrjetin Natura 2000 në Shqipëri

Gjatë procesit të integrimit në Bashkimin Evropian, vendet që aspirojnë anëtarësimin si Shqipëria, duhet të bëjnë pjesë të legjislacionit të tyre kombëtar kërkesat e Direktivave të Zogjve dhe Habitateve, 2 direktivat themelore të Rrjetit Natura 2000. Ky proces ka nisur në Shqipëri nga projekti NaturAl përmes takimeve konsultative dhe worshopeve me...

Lexo më shumë


17/04/2019

Publikohet Atlasi - Lakuriqët e Natës të Shqipërisë

Me mbështetjen e projektit të finanuar nga BE-ja NaturAl dhe nën udhëheqjen e Philippe Théou, rejnxhërsat dhe ekspertët e Administratave Rajonale të Zonave të Mbrojtura monitoruan llojet e lakuriqëve që ekzistojnë në zonat e mbrojtura për vite me radhë, për ti njohur më mirë dhe për të menaxhuar më mirë habitatet e tyre. Atlasi i ri i publikuar:...

Lexo më shumë


17/04/2019

DREJT RREJTIT NATURA 2000 NE SHQIPËRI

Natura 2000 është dokumenti themelor i politikave të BE-së për natyrën – rrjeti më i madh i zonave të mbrojtura në botë. Në Shqipëri rrejti kombëtar i zonave të mbrojtura mbulon 18% të sipërfaqes së territorit. Edhe pse në një rritje të qëndrueshme, sistemi Shqiptar i zonave të mbrojtura përballet me sfida të shumta dhe...

Lexo më shumë


25/03/2019

Qendra e Vizitorëve në Malin e Dajtit – një tjetër gurthemeli për Zonat e Mbrojtura të Shqipërisë

Një qendër e re vizitorësh mikpret turistët në “Ballkonin Natyror të Tiranës”, një nga destinacionet më të preferuara për këdo që viziton Tiranën, kryeqytetin e Shqipërisë. “Ruajtja e burimeve natyrore dhe rritja e ndërgjegjësimit mbi biodiversitetin e Shqipërisë është thelbësore për zhvillimin e një modeli dhe kulture...

Lexo më shumë


25/01/2019

Promovojmë bashkëjetesën e banorëve me natyrën dhe zhvillimin e turizmit me mbrojtjen e natyrëës

Qendra e rinovuar e vizitorëve në Parkun Kombëtar të Llogarasë hap dyert sot për të mikpritur turistët dhe të apasionuarit pas natyrës. Investimi i Bashkimit Evropian në Shqipëri përmes projektit NaturAL “Forcimi i Kapaciteteve kombëtare në mbrojtjen e natyrës - përgatitja për rrjetin Natura 2000” e ka transformuar Qendrën e Vizitorëve në...

Lexo më shumë


16/01/2019

#AlbanianWetlands Konkurs fotografie

Ky konkurs organizohet përmes faqes së projektit NaturAL në Facebook (@NaturaAlbania) nga data 16 deri 27 janar 2019. Bëhuni pjesë e këtij konkursi dhe postoni një foto nga Shqipëria në Facebook një prej kategorive: 1. Shpendët e ujit, 2. Ligatinat, 3. Rreziqet që kërcënojnë ligatinat. Bëjini tag #AlbanianWetlands, #KeepWetlands dhe #IWP019 dhe @NaturaAlbania të...

Lexo më shumë


NaturAL

IPA 2013 - Natura 2000 dhe Zonat e Mbojtura
Torre Drin, Kati i 5-të
Tiranë, Shqipëri
Tel: +35542240880/1/2/3
info@natura.al