Lajme dhe Lajmerim

03/08/2015
Një hap përpara drejt mbrojtjes së natyrës në Shqipëri

Numri i madh i hidrocentraleve në Shqipëri ndikon negativisht në ekosistemet natyrore, përfshi zonat e mbrojtura e kryesisht parqet kombëtare. Por ndërtimi i hidrocentraleve të reja do të ndalet me hyrjen në fuqi të ligjit të ri. Aktualisht ligji është në fazën fillestare të hartimit të tij. 

Lajme pozitive kishte në Shqipëria gjatë javës së kaluar. Ligji i ri që do të ndalojë dhënien e lejeve për ndërtimin e hidrocentraleve në zonat e mbrojtura është duke u hartuar - njoftoi kryeministri i Shqipërisë. Një numër shumë i madh hidrocentralesh të parashikuar në vend dëmtojnë ekosistemet natyrore, duke përfshirë zonat e mbrojtura e kryesisht parqet kombëtare. Ky ligj do të forcojë mbrojtjen e natyrës në këto zona kryesore.

Drejtori i Agjencisë Kombëtare të Zonave të Mbrojtura (AKZM) Zamir Dedej shprehu pikëpamjet e tij pozitive rreth këtij njoftimi. “Ky lajm është një arritje e madhe dhe mbështet përpjekjet e komunitetit të donatorëve dhe AKZM-së drejt një menaxhimi më të mirë të zonave të mbrojtura në Shqipëri,” tha Dedej.

Ky është një zhvillim i rëndësishëm në përpjekjet e vazhdueshme për forcimin e  mbrojtjes së natyrës në vend. “Ka një presion në rritje në mënyrë alarmante mbi zonat e mbrojtura dhe zonat e biodiversitetit në Ballkanin Perëndimor si pasojë e zhvillimit të hidrocentraleve. Nëse vihet në zbatim ligji në fjalë do të jetë një sinjal pozitiv që do të ndihmojë në uljen e trendit negativ në rajon” tha Boris Erg, Drejtori i Zyrës Rajonale për Evropën Lindore dhe Azinë Qendrore të IUCN.

Gjatë viteve të fundit, IUCN është përfshirë në zbatimin e shumë projekteve mbi zonat e mbrojtura në Shqipëri (për më shumë rreth çdo projekti lexoni në faqet e internetit përkatëse). Të gjitha këto projekte synojnë të ndalin humbjen e biodiversitetit përmes përmirësimit të sistemit të zonave të mbrojtura në Shqipëri, përmes zbatimit të standardeve ndërkombëtare dhe praktikave të mire-menaxhimit efektiv në zonat e mbrojtura. Ky është një proces në vazhdim, i bazuar në partneritetin e fuqishëm me Ministrinë e Mjedisit, Institutin për Ruajtjen e Natyrës në Shqipëri, Shoqatën e Ruajtjes dhe Mbrojtjes së Mjedisit Natyror në Shqipëri të cilët janë anëtarë të IUCN në Shqipëri.


Lajmet e fundit

01/05/2019

Llogara-Karaburun-Orikum-Mali Çika – Një model për rrjetin Natura 2000 në Shqipëri

Gjatë procesit të integrimit në Bashkimin Evropian, vendet që aspirojnë anëtarësimin si Shqipëria, duhet të bëjnë pjesë të legjislacionit të tyre kombëtar kërkesat e Direktivave të Zogjve dhe Habitateve, 2 direktivat themelore të Rrjetit Natura 2000. Ky proces ka nisur në Shqipëri nga projekti NaturAl përmes takimeve konsultative dhe worshopeve me...

Lexo më shumë


17/04/2019

Publikohet Atlasi - Lakuriqët e Natës të Shqipërisë

Me mbështetjen e projektit të finanuar nga BE-ja NaturAl dhe nën udhëheqjen e Philippe Théou, rejnxhërsat dhe ekspertët e Administratave Rajonale të Zonave të Mbrojtura monitoruan llojet e lakuriqëve që ekzistojnë në zonat e mbrojtura për vite me radhë, për ti njohur më mirë dhe për të menaxhuar më mirë habitatet e tyre. Atlasi i ri i publikuar:...

Lexo më shumë


17/04/2019

DREJT RREJTIT NATURA 2000 NE SHQIPËRI

Natura 2000 është dokumenti themelor i politikave të BE-së për natyrën – rrjeti më i madh i zonave të mbrojtura në botë. Në Shqipëri rrejti kombëtar i zonave të mbrojtura mbulon 18% të sipërfaqes së territorit. Edhe pse në një rritje të qëndrueshme, sistemi Shqiptar i zonave të mbrojtura përballet me sfida të shumta dhe...

Lexo më shumë


25/03/2019

Qendra e Vizitorëve në Malin e Dajtit – një tjetër gurthemeli për Zonat e Mbrojtura të Shqipërisë

Një qendër e re vizitorësh mikpret turistët në “Ballkonin Natyror të Tiranës”, një nga destinacionet më të preferuara për këdo që viziton Tiranën, kryeqytetin e Shqipërisë. “Ruajtja e burimeve natyrore dhe rritja e ndërgjegjësimit mbi biodiversitetin e Shqipërisë është thelbësore për zhvillimin e një modeli dhe kulture...

Lexo më shumë


25/01/2019

Promovojmë bashkëjetesën e banorëve me natyrën dhe zhvillimin e turizmit me mbrojtjen e natyrëës

Qendra e rinovuar e vizitorëve në Parkun Kombëtar të Llogarasë hap dyert sot për të mikpritur turistët dhe të apasionuarit pas natyrës. Investimi i Bashkimit Evropian në Shqipëri përmes projektit NaturAL “Forcimi i Kapaciteteve kombëtare në mbrojtjen e natyrës - përgatitja për rrjetin Natura 2000” e ka transformuar Qendrën e Vizitorëve në...

Lexo më shumë


16/01/2019

#AlbanianWetlands Konkurs fotografie

Ky konkurs organizohet përmes faqes së projektit NaturAL në Facebook (@NaturaAlbania) nga data 16 deri 27 janar 2019. Bëhuni pjesë e këtij konkursi dhe postoni një foto nga Shqipëria në Facebook një prej kategorive: 1. Shpendët e ujit, 2. Ligatinat, 3. Rreziqet që kërcënojnë ligatinat. Bëjini tag #AlbanianWetlands, #KeepWetlands dhe #IWP019 dhe @NaturaAlbania të...

Lexo më shumë


NaturAL

IPA 2013 - Natura 2000 dhe Zonat e Mbojtura
Torre Drin, Kati i 5-të
Tiranë, Shqipëri
Tel: +35542240880/1/2/3
info@natura.al