Lajme dhe Lajmerim

20/04/2018
Të mbrojmë natyrës është detyra jonë

Me këtë slogan Agjencia Kombëtare e Zonave të Mbrojtura në Shqipëri (AKZM), projekti i financuar nga BE NaturAl dhe Agjencia Italiane për Zhvillim dhe Bashkëpunim (AICS) morën pjesë në edicionin e 2-të të Panairit Mesdhetar të Turizmit, organizuar në Shqipëri në fillim të muajit prill. Qëllimi ishte promovimi i zonave të mbrojtura si destinacione turistike të qëndrueshme dhe rëndësia e mbrojtjes së biodiversitetit si potencial për zhvillimin e aktiviteteve rekreative. Turizmi i qëndrueshëm dhe i përgjejshëm po zhvillohet gjithnjë e më shumë në zonat e mbrojtura, duke krijuar burime të ardhurash nga aktivitete si ecje në natyrë, shëtitje me biçikleta, kanoe, vrojtim zogjsh etj. Stafi i zonave të mbrojtura (AdZM) ndihmoi në rritjen e ndërgjegjësimit mes vizitorëve dhe sipërmarrësve të interesuar mbi rolin që ka natyra në gjenerimin e përfitimeve ekonomike për komunitetet vendore. Sipas statistikave të AKZM vitin e kaluar u rregjistruan  2,722.744 vizitorë në zonat e mbrojtura dhe 70 % e tyre qëndruan 1 natë në këto zona.

Bizneset vendase prezantuan në panair prodhimet e tyre tipike të zonës, duke promovuar kulturën dhe traditën e pasur. Vizitorët u njohën me aktivitetet që ofrohen në këto zona nga tur operatorët vendas dhe kombëtarë, teksa provonin këto produkte vendase.

Fëmijët nga AdZM Dibër të përfshirë në projektin e porsa lançuar nga projekti NaturAl, Junior Ranger ishin të pranishëm në panair dhe mësuan nga eksperienca e Rejnxhërsave dhe u njohën me rëndësinë e zonave të mbrojtura dhe atë të jetës së egër. Rejnxhërsat e rinj kontribuan në fushatën që mbron jetën e egër “Biznes i ndershëm, respekto jetën e egër” në bashkëpunim me shoqatën 4PAES  and SAB e cila ka si qëllim dhënien fund të rasteve të mbajtjes së kafshëve në kafaz si atraksione turistike.

Edicioni i 2-të i panairit mesdhetar të turizmit ishte një mundësi e mirë për të rritur ndërgjegjësimin rreth rëndësisë së zonave të mbrojtura si destinacione turistike dhe për pjesëmarrësit me shumë interes ishte ndjekja e aktiviteteve dhe workshopeve të ndryshme të organizuara gjatë panairit.

Për më shumë informacion, vizitoni Galerinë.


Lajmet e fundit

01/05/2019

Llogara-Karaburun-Orikum-Mali Çika – Një model për rrjetin Natura 2000 në Shqipëri

Gjatë procesit të integrimit në Bashkimin Evropian, vendet që aspirojnë anëtarësimin si Shqipëria, duhet të bëjnë pjesë të legjislacionit të tyre kombëtar kërkesat e Direktivave të Zogjve dhe Habitateve, 2 direktivat themelore të Rrjetit Natura 2000. Ky proces ka nisur në Shqipëri nga projekti NaturAl përmes takimeve konsultative dhe worshopeve me...

Lexo më shumë


17/04/2019

Publikohet Atlasi - Lakuriqët e Natës të Shqipërisë

Me mbështetjen e projektit të finanuar nga BE-ja NaturAl dhe nën udhëheqjen e Philippe Théou, rejnxhërsat dhe ekspertët e Administratave Rajonale të Zonave të Mbrojtura monitoruan llojet e lakuriqëve që ekzistojnë në zonat e mbrojtura për vite me radhë, për ti njohur më mirë dhe për të menaxhuar më mirë habitatet e tyre. Atlasi i ri i publikuar:...

Lexo më shumë


17/04/2019

DREJT RREJTIT NATURA 2000 NE SHQIPËRI

Natura 2000 është dokumenti themelor i politikave të BE-së për natyrën – rrjeti më i madh i zonave të mbrojtura në botë. Në Shqipëri rrejti kombëtar i zonave të mbrojtura mbulon 18% të sipërfaqes së territorit. Edhe pse në një rritje të qëndrueshme, sistemi Shqiptar i zonave të mbrojtura përballet me sfida të shumta dhe...

Lexo më shumë


25/03/2019

Qendra e Vizitorëve në Malin e Dajtit – një tjetër gurthemeli për Zonat e Mbrojtura të Shqipërisë

Një qendër e re vizitorësh mikpret turistët në “Ballkonin Natyror të Tiranës”, një nga destinacionet më të preferuara për këdo që viziton Tiranën, kryeqytetin e Shqipërisë. “Ruajtja e burimeve natyrore dhe rritja e ndërgjegjësimit mbi biodiversitetin e Shqipërisë është thelbësore për zhvillimin e një modeli dhe kulture...

Lexo më shumë


25/01/2019

Promovojmë bashkëjetesën e banorëve me natyrën dhe zhvillimin e turizmit me mbrojtjen e natyrëës

Qendra e rinovuar e vizitorëve në Parkun Kombëtar të Llogarasë hap dyert sot për të mikpritur turistët dhe të apasionuarit pas natyrës. Investimi i Bashkimit Evropian në Shqipëri përmes projektit NaturAL “Forcimi i Kapaciteteve kombëtare në mbrojtjen e natyrës - përgatitja për rrjetin Natura 2000” e ka transformuar Qendrën e Vizitorëve në...

Lexo më shumë


16/01/2019

#AlbanianWetlands Konkurs fotografie

Ky konkurs organizohet përmes faqes së projektit NaturAL në Facebook (@NaturaAlbania) nga data 16 deri 27 janar 2019. Bëhuni pjesë e këtij konkursi dhe postoni një foto nga Shqipëria në Facebook një prej kategorive: 1. Shpendët e ujit, 2. Ligatinat, 3. Rreziqet që kërcënojnë ligatinat. Bëjini tag #AlbanianWetlands, #KeepWetlands dhe #IWP019 dhe @NaturaAlbania të...

Lexo më shumë


NaturAL

IPA 2013 - Natura 2000 dhe Zonat e Mbojtura
Torre Drin, Kati i 5-të
Tiranë, Shqipëri
Tel: +35542240880/1/2/3
info@natura.al