Lajme dhe Lajmerim

10/11/2017
Zëri i Natyrës

Në një format të veçantë aktiviteti “Dyert e së nesërmes” i cili u zhvillua në datat 1-8 nëntor në Tiranë, Agjencia Italiane për Zhvillim dhe Bashkëpunim në Shqipëri mblodhi përfaqësues të qeverisë, donatorë, pjesëtarë të komunitetit vendor, sipërmarrës, dhe aktivistë të mjedisit për të diskutuar mbi potencialin e jashtëzakonshëm që ofron natyra shqiptare për zhvillimin e vendit.

Zëri i Natyrës - Pasuria e madhe mjedisore në Shqipëri; Zonat e Mbrojtura dhe turizmi i qëndrueshëm – aktiviteti i organizuar nga NaturAL solli në vëmendje përfitimet që vijnë nga mbrojtja e mjedisit dhe praktikat e mira për zhvillimin e turizmit të qëndrueshëm në Shqipëri.

Drejtori i Agjencisë Italiane për Zhvillim dhe Bashkëpunim në Ballkanin Perëndimor Nino Merola vlerësoi burimet natyrore të vendit si mundësia kryesore  për tërheqjen e investitorëve vendas dhe të huaj. Sot tregu turistik po orientohet drejt tregjeve të pazbuluara – një potencial i jashtëzakonshmëm prej të cilit Shqipëria duhet të përfitojë.

Aktiviteti u fokusua në një diskutim publik, ku pjesëmarrësit u njohën me përpjekjet e përbashkëta të donatorëve dhe institucioneve përgjegjëse për mbrojtjen e biodiversitetit të pasur të Shqipërisë, duke e shndërruar kapitalin natyror në burim zhvillimi dhe mjet gjenerimi të ardhurash për komunitetet vendore. Pjesëmarresit theksuan nevojën për një ndërgjegjësim publik më të madh në vend rreth përfitimeve të pasurisë natyrore, traditave lokale dhe potencialit për të siguruar zhvillim ekonomik dhe turizëm të qëndrueshëm.

Aktiviteti përcolli mesazhe të forta për mbrojtjen e burimeve natyrore si kapital I jashtëzakonshëm në Shqipëri teksa inkuraji politikbërësit, autoritetet e qeverisjes qëndrore dhe asaj vendore si edhe opinionin public të përqëndrohen në zhvillimin e turizmit dhe mbrojtjen e mjedisit si mjete për të siguruar mirëqënie për komunitetet vendore.

I pranishëm në këtë aktivitet Z. Kai Nagel, Menaxher Programi për Mjedisin dhe Ndryshimet Klimatike pranë Delegacionit të BE-së në Shqipëri vlerësoi se përmes ndërhyrjeve të projektit NaturAl BE po investon në mbrojtjen, menaxhimin dhe promovimin e Zonave të Mbrojtura në Shqipëri.

Ndiqni transmetimin direkt të aktivitetit këtu

Fotot dhe aktivitet e tjera të këtij formati i gjeni këtu


Lajmet e fundit

01/05/2019

Llogara-Karaburun-Orikum-Mali Çika – Një model për rrjetin Natura 2000 në Shqipëri

Gjatë procesit të integrimit në Bashkimin Evropian, vendet që aspirojnë anëtarësimin si Shqipëria, duhet të bëjnë pjesë të legjislacionit të tyre kombëtar kërkesat e Direktivave të Zogjve dhe Habitateve, 2 direktivat themelore të Rrjetit Natura 2000. Ky proces ka nisur në Shqipëri nga projekti NaturAl përmes takimeve konsultative dhe worshopeve me...

Lexo më shumë


17/04/2019

Publikohet Atlasi - Lakuriqët e Natës të Shqipërisë

Me mbështetjen e projektit të finanuar nga BE-ja NaturAl dhe nën udhëheqjen e Philippe Théou, rejnxhërsat dhe ekspertët e Administratave Rajonale të Zonave të Mbrojtura monitoruan llojet e lakuriqëve që ekzistojnë në zonat e mbrojtura për vite me radhë, për ti njohur më mirë dhe për të menaxhuar më mirë habitatet e tyre. Atlasi i ri i publikuar:...

Lexo më shumë


17/04/2019

DREJT RREJTIT NATURA 2000 NE SHQIPËRI

Natura 2000 është dokumenti themelor i politikave të BE-së për natyrën – rrjeti më i madh i zonave të mbrojtura në botë. Në Shqipëri rrejti kombëtar i zonave të mbrojtura mbulon 18% të sipërfaqes së territorit. Edhe pse në një rritje të qëndrueshme, sistemi Shqiptar i zonave të mbrojtura përballet me sfida të shumta dhe...

Lexo më shumë


25/03/2019

Qendra e Vizitorëve në Malin e Dajtit – një tjetër gurthemeli për Zonat e Mbrojtura të Shqipërisë

Një qendër e re vizitorësh mikpret turistët në “Ballkonin Natyror të Tiranës”, një nga destinacionet më të preferuara për këdo që viziton Tiranën, kryeqytetin e Shqipërisë. “Ruajtja e burimeve natyrore dhe rritja e ndërgjegjësimit mbi biodiversitetin e Shqipërisë është thelbësore për zhvillimin e një modeli dhe kulture...

Lexo më shumë


25/01/2019

Promovojmë bashkëjetesën e banorëve me natyrën dhe zhvillimin e turizmit me mbrojtjen e natyrëës

Qendra e rinovuar e vizitorëve në Parkun Kombëtar të Llogarasë hap dyert sot për të mikpritur turistët dhe të apasionuarit pas natyrës. Investimi i Bashkimit Evropian në Shqipëri përmes projektit NaturAL “Forcimi i Kapaciteteve kombëtare në mbrojtjen e natyrës - përgatitja për rrjetin Natura 2000” e ka transformuar Qendrën e Vizitorëve në...

Lexo më shumë


16/01/2019

#AlbanianWetlands Konkurs fotografie

Ky konkurs organizohet përmes faqes së projektit NaturAL në Facebook (@NaturaAlbania) nga data 16 deri 27 janar 2019. Bëhuni pjesë e këtij konkursi dhe postoni një foto nga Shqipëria në Facebook një prej kategorive: 1. Shpendët e ujit, 2. Ligatinat, 3. Rreziqet që kërcënojnë ligatinat. Bëjini tag #AlbanianWetlands, #KeepWetlands dhe #IWP019 dhe @NaturaAlbania të...

Lexo më shumë


NaturAL

IPA 2013 - Natura 2000 dhe Zonat e Mbojtura
Torre Drin, Kati i 5-të
Tiranë, Shqipëri
Tel: +35542240880/1/2/3
info@natura.al