Lajme dhe Lajmerim

16/06/2017
Prezantohet fushata “Mbro të Bukurën”

Vizitë në Parkun Kombëtar Karaburun-Sazan

Përmes projektit të financuar nga BE-ja, NaturAL, Italia mbështet zonat e mbrojtura të Shqipërisë, për të shpërfaqur potencialin e jashtëzakonshëm që ato mbartin për zhvillimin e qëndrueshëm të turizmit si një mjet thelbësor në përmirësim të kushteve social-ekonomike për komunitetet vendase, nën moton “Mbro të Bukurën”.

Më 14 dhe 15 qershor 2017, një delegacion i Agjencisë Kombëtare të Zonave të Mbrojtura (AKZM) dhe projektit NaturAL të shoqëruar nga Ambasadori i Italisë në Shqipëri Z. Alberto Cutillo, dhe përfaqësuesi i Zyrës për Bashkëpunim të Italisë në Ballkan Z. Nino Merola dhe zyrtarëtë Delegacionit të Bashkimit Evropian në Shqipëri zhvilluan një vizitë në Parkun Kombëtar Karaburun-Sazan, ku rejnxhërsat e AKZM-së janë duke punuar në mbrojtjen e burimeve natyrore, biodiversitetin dhe peizazhin e jashtëzakonshëm.

Gjatë vizitës, autotitetet vizituan disa nga monumentet që zona ofron si dhe u ndalën në Qendrën e Informimit në Radhimë, Vlorë.

Gjatë takimit me stafin e Agjencisë Rajonale të Zonave të Mbrojtura të Vlorës pjesëmarrësit diskutuan rreth mundësive për të forcuar kapacitetet menaxhuese të stafit të zonave të mbrojtura dhe ndërhyrjeve të nevojshme për sektorë specifikë që përfshijnë infrastrukturën, pajisjet, mbrojtjen e habitateve dhe specieve prioritare dhe monitorimin e biodiversitetit.

Mbrojtja e mjedisit është kusht thelbësor për zhvillimin e qëndrueshëm të vendit në rrugëtimin e procesit të integrimit në Bashkimin Evropian

Promovojmë Parkun Kombëtar Bredhi i Hotovës – Dangëlli në​ Përmet

Ndalesa e radhës e fushatës ndërgjegjësuese “Mbro të Bukurën” e prezantuar si një inisiativë e përbashkët e projektit NaturAl dhe AKZM-së, u zhvillua në 12 dhe 13 korrik, 2017. Shkëlqesia e tij, Ambasadori Italian Z. Alberto Cutillo, përfaqësuesi i Zyrës për Bashkëpunim të Italisë në Ballkan Z. Nino Merola dhe menaxheri i Programit pranë Delegacionit të Bashkimit Evropian në Shqipëri Z. Antoine Avignon zhvilluan një vizitë në Parkun Kombëtar Bredhi i Hotovës – Dangëlli në Përmet.

I njohur për sipërfaqen e madhe të mbuluar nga bredhi maqedonas Parku Kombëtar Hotovë - Dangëlli është i pasur në biodiversitet dhe ofron shumë atraksione për turistët, duke e shndërruar Parkun në një pikë interesi për turistët vendas e të huaj.

Të shoqëruar nga rejnxhërsat vendorë, ekipi mësoi rreth rolit vendimtar që ata luajnë në mbrojtjen e parkut dhe promovimin e bukurive të tij tek vizitorët. Deri tani projekti NaturAL ka investuar në mbështetjen e kapaciteteve të tyre menaxheriale përmes trajnimeve dhe ofrimit të pajisjeve për të garantuar një shërbim më të mirë në park.

Ambasadori Italian dhe përfaqësuesit e Delegacionit të BE-së në Shqipëri shprehën angazhimin e tyre në ofrimin e mbështetjes për zonat e mbrojtura, duke forcuar kapacitetet  kombëtare në mbrojtjen e biodiversitetit, përmirësimin e njohurive të stafit dhe rritjen e ndërgjegjësimit të publikut me një fokus të veçantë edukimin e të rinjve në mbrojtjen e mjedisit.

 


Lajmet e fundit

01/05/2019

Llogara-Karaburun-Orikum-Mali Çika – Një model për rrjetin Natura 2000 në Shqipëri

Gjatë procesit të integrimit në Bashkimin Evropian, vendet që aspirojnë anëtarësimin si Shqipëria, duhet të bëjnë pjesë të legjislacionit të tyre kombëtar kërkesat e Direktivave të Zogjve dhe Habitateve, 2 direktivat themelore të Rrjetit Natura 2000. Ky proces ka nisur në Shqipëri nga projekti NaturAl përmes takimeve konsultative dhe worshopeve me...

Lexo më shumë


17/04/2019

Publikohet Atlasi - Lakuriqët e Natës të Shqipërisë

Me mbështetjen e projektit të finanuar nga BE-ja NaturAl dhe nën udhëheqjen e Philippe Théou, rejnxhërsat dhe ekspertët e Administratave Rajonale të Zonave të Mbrojtura monitoruan llojet e lakuriqëve që ekzistojnë në zonat e mbrojtura për vite me radhë, për ti njohur më mirë dhe për të menaxhuar më mirë habitatet e tyre. Atlasi i ri i publikuar:...

Lexo më shumë


17/04/2019

DREJT RREJTIT NATURA 2000 NE SHQIPËRI

Natura 2000 është dokumenti themelor i politikave të BE-së për natyrën – rrjeti më i madh i zonave të mbrojtura në botë. Në Shqipëri rrejti kombëtar i zonave të mbrojtura mbulon 18% të sipërfaqes së territorit. Edhe pse në një rritje të qëndrueshme, sistemi Shqiptar i zonave të mbrojtura përballet me sfida të shumta dhe...

Lexo më shumë


25/03/2019

Qendra e Vizitorëve në Malin e Dajtit – një tjetër gurthemeli për Zonat e Mbrojtura të Shqipërisë

Një qendër e re vizitorësh mikpret turistët në “Ballkonin Natyror të Tiranës”, një nga destinacionet më të preferuara për këdo që viziton Tiranën, kryeqytetin e Shqipërisë. “Ruajtja e burimeve natyrore dhe rritja e ndërgjegjësimit mbi biodiversitetin e Shqipërisë është thelbësore për zhvillimin e një modeli dhe kulture...

Lexo më shumë


25/01/2019

Promovojmë bashkëjetesën e banorëve me natyrën dhe zhvillimin e turizmit me mbrojtjen e natyrëës

Qendra e rinovuar e vizitorëve në Parkun Kombëtar të Llogarasë hap dyert sot për të mikpritur turistët dhe të apasionuarit pas natyrës. Investimi i Bashkimit Evropian në Shqipëri përmes projektit NaturAL “Forcimi i Kapaciteteve kombëtare në mbrojtjen e natyrës - përgatitja për rrjetin Natura 2000” e ka transformuar Qendrën e Vizitorëve në...

Lexo më shumë


16/01/2019

#AlbanianWetlands Konkurs fotografie

Ky konkurs organizohet përmes faqes së projektit NaturAL në Facebook (@NaturaAlbania) nga data 16 deri 27 janar 2019. Bëhuni pjesë e këtij konkursi dhe postoni një foto nga Shqipëria në Facebook një prej kategorive: 1. Shpendët e ujit, 2. Ligatinat, 3. Rreziqet që kërcënojnë ligatinat. Bëjini tag #AlbanianWetlands, #KeepWetlands dhe #IWP019 dhe @NaturaAlbania të...

Lexo më shumë


NaturAL

IPA 2013 - Natura 2000 dhe Zonat e Mbojtura
Torre Drin, Kati i 5-të
Tiranë, Shqipëri
Tel: +35542240880/1/2/3
info@natura.al