Lajme dhe Lajmerim

24/05/2017
Bëni pak pushim, vizitoni një Zonë të Mbrojtur!

Për të festuar Ditën Evropiane të Parqeve në Shqipëri dhe 50-vjetorin e Zonave të Mbrojtura në Shqipëri, më 24 maj projekti NaturAl organizoi një ceremoni zyrtare në Parkun Kombëtar, Mali i Dajtit, pranë kryeqytetit.

Fëmijë nga shkolla 9-vjeçare “Ymer Lala” mirëpritën të ftuarit me ceremoninë e ngritjes së balonave të ndihmuar nga punonjësit e Agjencisë Rajonale të Zonave të Mbrojtura të Tiranës, AdZM si dhe lojrat e organizuara nga rejnxhërsat.

Ceremonia zyrtare u çel nga Drejtori i Agjencisë Kombëtare të Zonave të Mbrojtura, AKZM, Z. Zamir Dedej dhe Ministri i Mjedisit Z. Lefter Koka, i cili vlerësoi rëndësinë që kanë Parqet në mbrojtjen e biodiversitetit dhe zhvillimin e ekonomisë së komuniteteve vendore, ku ato shtrihen.

Përfaqësuesve të AdZM-ve nga e gjithë Shqipëria, të cilët ishin të pranishëm në këtë aktivitet iu dorëzuan mjete, pajisje teknike dhe mjete transporti të dhuruara nga projekti NaturAl. Eventi u pasua nga vizita në shtëpizën e rinovuar të Rejnxhërsave dhe qendrën e re të Vizitorëve. Dhurimi i pajisjeve dhe mjeteve të transportit për Rejnxhërsat është pjesë e ndihmës që projekti NaturAl ofron për forcimin e kapaciteteve të AdZM-ve që menaxhojnë Zonat e Mbrojtura në Shqipëri dhe mbrojtjen së biodiversitetit në Shqipëri.

Ndihma konsiston në 4 mjete transporti, 16 motorra, 20 dylbi, 5 teleskopë, 10 GPS, 20 kamera kurth, 20 kompjutera dhe printera, në vlerën e 250 mijë Euro. Projekti gjithashtu po kryen ndërhyrje në infrastrukturë në zyrat e parqeve dhe shtëpizat e rejnxhërsave për të siguruar kushtet optimale për ushtrimin e funksioneve dhe detyrave të tyre.

Projekti feston Ditën Evropiane të Parqeve duke theksuar konceptin e përgjithshëm të Natura 2000, përmes përdorimit të qëndrueshëm të burimeve natyrore dhe përfitimeve të ndërsjellta të komuniteteve vendore dhe parqeve, duke nënvizuar gjithashtu shërbimet e ekosistemit të parqeve dhe shërbimeve rekreative.

Këto të fundit qe ofrojnë parqet janë një kontribues i rëndësishëm për ekonominë e komunitetit vendor pasi  nxisin ofrimin e shërbimeve për vizitorët, si restorante, hotele, ushqim etj.  Janë mbi 20 Zona të Mbrojtura në Shqipëri që ofrojnë habitate, specie dhe kultura të shumëllojshme si dhe peizazhe magjepsëse për komunitetin vendas dhe turistët e huaj, të cilat vlerësohen në burime të jashtëzakonshme për të gjithë vendin. Pa asnjë dyshim, Zonat e Mbrojtura kontribuojnë në zhillimin e ekonomisë së gjithë vendit ashtu sikundër natyra, si pjesë e tyre.

Dajti, parku më i afërt me kryeqytetin e zhurmshëm karakterizhet nga një mjedis malor piktoresk. Qytetarët e Tiranës mund ta vizitojnë lehtësisht përmes: ngjitjes me këmbë në majë për 3 orë, biçikletave, makinave ose përmes teleferikut i cili shkon direkt në Qendrën e Vizitorëve për 15 minuta, përmes të cilave vizitorët do të shijojnë pamjet e mbrekullueshme mbi qytet.

Për të parë fotot nga aktiviteti vizitoni Galeria


Lajmet e fundit

01/05/2019

Llogara-Karaburun-Orikum-Mali Çika – Një model për rrjetin Natura 2000 në Shqipëri

Gjatë procesit të integrimit në Bashkimin Evropian, vendet që aspirojnë anëtarësimin si Shqipëria, duhet të bëjnë pjesë të legjislacionit të tyre kombëtar kërkesat e Direktivave të Zogjve dhe Habitateve, 2 direktivat themelore të Rrjetit Natura 2000. Ky proces ka nisur në Shqipëri nga projekti NaturAl përmes takimeve konsultative dhe worshopeve me...

Lexo më shumë


17/04/2019

Publikohet Atlasi - Lakuriqët e Natës të Shqipërisë

Me mbështetjen e projektit të finanuar nga BE-ja NaturAl dhe nën udhëheqjen e Philippe Théou, rejnxhërsat dhe ekspertët e Administratave Rajonale të Zonave të Mbrojtura monitoruan llojet e lakuriqëve që ekzistojnë në zonat e mbrojtura për vite me radhë, për ti njohur më mirë dhe për të menaxhuar më mirë habitatet e tyre. Atlasi i ri i publikuar:...

Lexo më shumë


17/04/2019

DREJT RREJTIT NATURA 2000 NE SHQIPËRI

Natura 2000 është dokumenti themelor i politikave të BE-së për natyrën – rrjeti më i madh i zonave të mbrojtura në botë. Në Shqipëri rrejti kombëtar i zonave të mbrojtura mbulon 18% të sipërfaqes së territorit. Edhe pse në një rritje të qëndrueshme, sistemi Shqiptar i zonave të mbrojtura përballet me sfida të shumta dhe...

Lexo më shumë


25/03/2019

Qendra e Vizitorëve në Malin e Dajtit – një tjetër gurthemeli për Zonat e Mbrojtura të Shqipërisë

Një qendër e re vizitorësh mikpret turistët në “Ballkonin Natyror të Tiranës”, një nga destinacionet më të preferuara për këdo që viziton Tiranën, kryeqytetin e Shqipërisë. “Ruajtja e burimeve natyrore dhe rritja e ndërgjegjësimit mbi biodiversitetin e Shqipërisë është thelbësore për zhvillimin e një modeli dhe kulture...

Lexo më shumë


25/01/2019

Promovojmë bashkëjetesën e banorëve me natyrën dhe zhvillimin e turizmit me mbrojtjen e natyrëës

Qendra e rinovuar e vizitorëve në Parkun Kombëtar të Llogarasë hap dyert sot për të mikpritur turistët dhe të apasionuarit pas natyrës. Investimi i Bashkimit Evropian në Shqipëri përmes projektit NaturAL “Forcimi i Kapaciteteve kombëtare në mbrojtjen e natyrës - përgatitja për rrjetin Natura 2000” e ka transformuar Qendrën e Vizitorëve në...

Lexo më shumë


16/01/2019

#AlbanianWetlands Konkurs fotografie

Ky konkurs organizohet përmes faqes së projektit NaturAL në Facebook (@NaturaAlbania) nga data 16 deri 27 janar 2019. Bëhuni pjesë e këtij konkursi dhe postoni një foto nga Shqipëria në Facebook një prej kategorive: 1. Shpendët e ujit, 2. Ligatinat, 3. Rreziqet që kërcënojnë ligatinat. Bëjini tag #AlbanianWetlands, #KeepWetlands dhe #IWP019 dhe @NaturaAlbania të...

Lexo më shumë


NaturAL

IPA 2013 - Natura 2000 dhe Zonat e Mbojtura
Torre Drin, Kati i 5-të
Tiranë, Shqipëri
Tel: +35542240880/1/2/3
info@natura.al