Lajme dhe Lajmerim

06/03/2017
Pjesëmarrje dhe fuqizimi i të rinjve

Dita Ndërkombëtare e Jetës së Egër 2017  u festua në Shqipëri përmes një sërë aktivitetesh nën moton “pjesëmarrje dhe fuqizimi i të rinjve” nga 28 shkurti deri në 4 mars 2017 nga 7 zyrat rajonale të Administratës së Zonave të Mbrojtura (AdZM) me mbështetjen e projektit NaturAl, AKZM dhe Drejtorive Rajonale Arsimore Gjirokastrër, Vlorë, Fier, Shkodër, Berat, Kukës dhe Dibër. Sipas temës së kësaj dite "Dëgjo të rinjtë” të gjitha aktivitetet inkurajuan të rinjtë si vendimmarrësit e ardhshëm të ndërmarin veprime për mbrojtjen e specieve të egra të rrezikuara.

Gjatë 2 ditëve të fushatës fëmijë dhe mësues u njohën me rëndësinë e jetës së egër dhe vlerat e biodiversitetit në zonat e mbrojtura pranë tyre përmes prezantimit “Vizitoni zonat e mbrojtura – Streha e jetës së egër”. Ata zhvilluan ekskursione në zonat e mbrojtura duke përjetuar gjurmët e jetës së egër dhe mësuan rreth rëndësisë së peizazheve. Broshura, libra, figura me kafshë në përmasa reale dhe materiale të tjera informuese u shpërndanë, ndërsa fëmijët ndërvepruan me stafin eAdZM-ve dhe dhe projektit NaturAl. Në Shkodër nxënësit e shkollës së mesme “Oso Kuka” ndoqën një session informimi nga stafi i projektit NaturAl në mjediset e Qendrës së Informimit të BE-së ku u njohën me revistën “Hapat e Gjelbër” e cila ka në fokus edukimin mjedisor.

Një falenderim i vecatë i dedikohet nxënësve të shkollave të mesme “Derviçan” në Gjirokastër, “Pilo Prifti” në Novoselë, Vlorë, shkollat “Divjaka”, “Miza” dhe “Kristaq Shtëmbari” në Fier, shkolla private “Drita e Dijes” në Berat, “Oso Kuka” dhe “Zogaj” në Shkodër, shkolla e mesme “Havzi Nela” në Kukës dhe ajo e mesme profesionale “Nazmi Rushiti” në Dibër, për pjesëmarrjen aktive dhe interesimin e shfaqur. 

 


Lajmet e fundit

01/05/2019

Llogara-Karaburun-Orikum-Mali Çika – Një model për rrjetin Natura 2000 në Shqipëri

Gjatë procesit të integrimit në Bashkimin Evropian, vendet që aspirojnë anëtarësimin si Shqipëria, duhet të bëjnë pjesë të legjislacionit të tyre kombëtar kërkesat e Direktivave të Zogjve dhe Habitateve, 2 direktivat themelore të Rrjetit Natura 2000. Ky proces ka nisur në Shqipëri nga projekti NaturAl përmes takimeve konsultative dhe worshopeve me...

Lexo më shumë


17/04/2019

Publikohet Atlasi - Lakuriqët e Natës të Shqipërisë

Me mbështetjen e projektit të finanuar nga BE-ja NaturAl dhe nën udhëheqjen e Philippe Théou, rejnxhërsat dhe ekspertët e Administratave Rajonale të Zonave të Mbrojtura monitoruan llojet e lakuriqëve që ekzistojnë në zonat e mbrojtura për vite me radhë, për ti njohur më mirë dhe për të menaxhuar më mirë habitatet e tyre. Atlasi i ri i publikuar:...

Lexo më shumë


17/04/2019

DREJT RREJTIT NATURA 2000 NE SHQIPËRI

Natura 2000 është dokumenti themelor i politikave të BE-së për natyrën – rrjeti më i madh i zonave të mbrojtura në botë. Në Shqipëri rrejti kombëtar i zonave të mbrojtura mbulon 18% të sipërfaqes së territorit. Edhe pse në një rritje të qëndrueshme, sistemi Shqiptar i zonave të mbrojtura përballet me sfida të shumta dhe...

Lexo më shumë


25/03/2019

Qendra e Vizitorëve në Malin e Dajtit – një tjetër gurthemeli për Zonat e Mbrojtura të Shqipërisë

Një qendër e re vizitorësh mikpret turistët në “Ballkonin Natyror të Tiranës”, një nga destinacionet më të preferuara për këdo që viziton Tiranën, kryeqytetin e Shqipërisë. “Ruajtja e burimeve natyrore dhe rritja e ndërgjegjësimit mbi biodiversitetin e Shqipërisë është thelbësore për zhvillimin e një modeli dhe kulture...

Lexo më shumë


25/01/2019

Promovojmë bashkëjetesën e banorëve me natyrën dhe zhvillimin e turizmit me mbrojtjen e natyrëës

Qendra e rinovuar e vizitorëve në Parkun Kombëtar të Llogarasë hap dyert sot për të mikpritur turistët dhe të apasionuarit pas natyrës. Investimi i Bashkimit Evropian në Shqipëri përmes projektit NaturAL “Forcimi i Kapaciteteve kombëtare në mbrojtjen e natyrës - përgatitja për rrjetin Natura 2000” e ka transformuar Qendrën e Vizitorëve në...

Lexo më shumë


16/01/2019

#AlbanianWetlands Konkurs fotografie

Ky konkurs organizohet përmes faqes së projektit NaturAL në Facebook (@NaturaAlbania) nga data 16 deri 27 janar 2019. Bëhuni pjesë e këtij konkursi dhe postoni një foto nga Shqipëria në Facebook një prej kategorive: 1. Shpendët e ujit, 2. Ligatinat, 3. Rreziqet që kërcënojnë ligatinat. Bëjini tag #AlbanianWetlands, #KeepWetlands dhe #IWP019 dhe @NaturaAlbania të...

Lexo më shumë


NaturAL

IPA 2013 - Natura 2000 dhe Zonat e Mbojtura
Torre Drin, Kati i 5-të
Tiranë, Shqipëri
Tel: +35542240880/1/2/3
info@natura.al